Mo, 03.Jun.2024 - 01:10
Araştarma - İnceleme

27 Mayıs Yargılanıyor

Nazlı Ilıcak
27 Mayıs 1960; on yıllık Demokrat Parti iktidarını deviren, biri başbakan üçpolitikacının idamıyla noktalanan bir sürecin adı. Aynı zamanda Türkiye darbeler tarihinin başlangıç noktası olarak kabul ediliyor.

Nazlı Ilıcak bu müdahaleden on beş yıl sonra, hem 27 Mayıs’ın mağdurlarıyla hem de bu hareketin gerçekleşmesine katkıda bulunanlarla kapsamlı söyleşiler yaptı. Ilıcak’ın görüşüne başvurduğu isimlerin çoğu bugün hayatta değil, ancak bu söyleşiler 27 Mayıs’tan elli yıl sonra bile Türkiye yakın tarihiiçin büyük önem taşıyor.

Çünkü Ilıcak’ın yaptığı röportajlar ile belgelerin yer aldığı 50. Yılında 27 Mayıs Yargılanıyor, siyasi tarihimizin çok önemli bir kesitini yeniden hatırlatıyor, sorguluyor…

"27 Mayıs 1960 sabahı Türkiye Cumhuriyeti'ndeki radyolardan yayılan tok bir ses, ülke yönetimine askerin el koyduğunu bildirdi. Aynı saatlerde ülkeyi yaklaşık on yıldır yöneten Demokrat Parti hükümetinin bakanları, milletvekilleri ve bürokratları tutuklanmaya başladı. Cumhuriyet için bir ilk olan bu müdahale, bir yandan Demokrat Parti hükümetinin yargılanmasına, üç önemli isminin idam edilip diğerlerinin önce tutuklanıp sonra siyasetten uzaklaştırılmasına yol açtı, öte yandan ülkenin yeni anayasasının da oluştuğu, demokratikleşme serüveninde yeni aşamaları hazırlayan bir süreci başlattı..."
(540 Sayfa) 
ISBN: 978-605-111-636-5
Yayın evi: Dogan Kitap
15,90 €
Daha evvel bakmış olduğunuz ürünler
 
Değerlendirme
Yorum bulunmamaktadır: Yorum yazınız!